Pin it

11 oktober 2014

Plocka äpplen


Idag har jag varit och hälsat på svägerskan.
 Fick plocka en massa äpplen, så nu ska det klyftas och kokas och frysas in.

Här kommer ett bra recept på Smakrik äppelmust som jag hittat.


(ca 5 liter färdig dricka)
5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten1 tsk natriumbensoat1 msk vinsyra1 dl socker/liter avrunnen must
Gör såhär;
Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoat
 Rör om ordentligt.
Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.
När 5 dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull.
 Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.