Letade fram mina kokböcker och som vanligt föll det på Leilas recept.
Till er som efterfrågat receptet, här är det.
Gammaldags Vaniljsås
1 liten kanna/4 portioner
2½ dl mjölk
½ vaniljstång
½ dl strösocker
4 ägg
½ dl majsstärkelse
2 msk mjukt smör
1dl vispgrädde
½ vaniljstång
½ dl strösocker
4 ägg
½ dl majsstärkelse
2 msk mjukt smör
1dl vispgrädde
- Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
- Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
- Slå över den heta mjölken under vispning
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
- Smält smöret i den varma krämen under vispning
- Kyl den i ett vattenbad med is eller kylskåp
- Lättvispa grädden och vänd i hop den med krämen till en fluffig vaniljsås.
Man får mycket äggvitor över. Tips är att göra maränger, varför inte ringla lite smält choklad över.
Smarrigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar