Pin it

10 mars 2016

Svensk husmanskost - Kroppkakor

Svensk husmanskost, det är inte ofta man lagar det längre. På sin höjd serveras en del rätter under lunchtid, få restauranger serverar husmanskost på kvällstid.
Tyvärr kan jag tycka.
Får ofta frågan av turister var man hittar svensk traditionell mat eller dryck.

Det var länge sedan jag gjorde egna kroppkakor.
Nu var det dags, jag har tänkt på det ett tag.
Det är inte krångligt men med all husmanskost så tar det lite tid. Man måste förbereda och eller koka länge.  I dagens "allt ska gå så fort" samhälle passar inte traditionell mat in.

Dags för kroppkakor.

Vad behöver man för 4 stora kroppkakor ?
7-8 medelstora potatisar
1 ägg
3 dl vetemjöl
salt och peppar (kryddpeppar)
fläsk
gul lök
lingonsylt
smör


Skala och koka potatisen. Låt den kallna.
(Jag delar potatisen i mindre delar så blir den klar snabbare samt kokar den kvällen innan.)
 Pressa den kalla potatisen i en bunke, blanda i 3dl vetemjöl, lite salt och 1 ägg.
Blanda snabbt ihop degen och låt vila i kylen.


Hacka nu lök och fläsk fint och stek i panna, krydda med svartpepper ( jag föredrar kryddpeppar).
Låt svalna.
Nu tar du ut degen och formar 4 stycken bollar.



Ta en boll och gör en grop, lägg i den svala kalla stekta fläsket.
Knåda i hop gropen.

Under tiden kokar du upp vatten i en stor kastrull.
Salta.

Lägg nu i kroppkakorna i det kokande vattnet.
När kroppkakorna flyter upp till ytan är dem klara.

Servera kroppkakan med skirat smör och lingonsylt.

Vad gör man med överbliven kroppkaka?
Dela den kalla kroppkakan i 4 delar och stek upp
i panna, servera med lingonsylt

Pressa kall potatis
Häll i vetemjöl och salt i potatisen

Knäck i ett ägg i smeten
.
Stek lök och fläsk, krydda med kryddpeppar

Pressa i stekt fläsk och lök
Vik in kanter 






Täck igen gropen


Koka kroppkakorna. 


Servera med skirat smör och lingonsylt